Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του πληθυσμού και είναι συχνότερη στους άνδρες.
Η ΔΕΠΥ δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά. Ένα παιδί με ΔΕΠΥ σε ποσοστό έως 70% θα γίνει ένας ενήλικας με ΔΕΠΥ. Ωστόσο, παρόλο που οι ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά βιώνουν χαοτικό τρόπο ζωής, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους πορεία και στις διαπροσωπικές τους σχεσεις οι περισσότεροι παραμένουν αδιάγνωστοι ή χωρίς θεραπεία.
Η ΔΕΠΥ συνήθως συνοδεύεται από άλλες ψυχιατρικές διαταραχές (όπως κατάθλιψη, διαταραχής άγχους, κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών). Έτσι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια για τη θεραπεία συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους από ότι για την ίδια τη ΔΕΠΥ, και τότε συχνά τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ εσφαλμένα θεωρούνται ως κατάθλιψη, άγχος κλπ. Η κακή συγκέντρωση, η αναβλητικότητα, οι συχνές μεταβολές της διάθεσης , τα νεύρα είναι συμπτώματα που υπάρχουν και στις δύο διαγνώσεις και κάνουν δύσκολο για τον ανυποψίαστο γιατρό να διαγνώσει τη ΔΕΠΥ. Η αδιάγνωστη και αθεράπευτη ΔΕΠΥ οδηγεί σε μείωση της λειτουργικότητας ακόμα και αν θεραπευτούν οι συννοσηρότητες – ποτέ δε θα έχεις πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων αν δε θεραπεύσεις την κύρια διαταραχή.
Στην Ελλάδα ιδιαίτερα υπάρχει έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης γύρω από τη συγκεκριμένη διάγνωση στους ενήλικες , κάτι που θεωρώ ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την αναποτελεσματική θεραπεία μιας μεγάλης ομάδας ασθενών.